Skip to main content

Mitt kontrollbehov

Nu på morgonen har jag funderat på mitt behov av kontroll, på gott och ont. Jag kan berätta att jag förr hade ett stort behov av att kontrollera min omgivning, ganska mycket i detalj till och med. Det har dröjt innan jag har insett att det sättet att leva bara gav en illusion av att jag hade – just kontroll. Och tänk så mycket irritation det skapade, då andra inte gjorde som jag tyckte att de skulle göra. Jag ler så här i efterskott...

 

Jag har alltid haft koll på mina arbetsuppgifter och jag har sällan missat en deadline. Jag har haft att-göra-listor och jag har dubbelkollat både det ena och det andra. Jag har irriterat mig på folk som har verkat oengagerade, både i jobbet och privat. Man kan nog säga att jag tidigare i livet hade ett överdrivet kontrollbehov.

 

Kontrollmani kan vara på många olika sätt, men oavsett hur det står till med nivån, så krävs det mycket energi att hålla den där nivån. Jag kan tänka mig att min familj – eller åtminstone delar av den – kan ha känt att jag var överdrivet mån om att känna till det mesta om deras liv. Jag kan också tänka mig att jag blivit lättsammare att umgås med på senare år, då jag har slutat bry mig i andras detaljer och i stället lärt mig att känna tillit till mina närmastes fantastiska egna kompetens.  

 

Det sägs att man vet att man har ett överdrivet kontrollbehov när man lätt hamnar i konflikt med andra, då saker inte blir gjorda på det sätt man själv önskar. Min man, t ex, viker inte handdukarna som jag vill att det ska göras. Tänk vilken seger det var när jag lät handdukarna ligga kvar i skåpet, vikta på hans sätt. Men okej, från början gruffade jag inombords - trots att jag lät det vara på hans sätt. Idag gruffar jag inte ens. Det är lika bra på hans sätt som mitt. Handdukarna får plats i skåpet! Oftast hamnade jag inte i konflikt heller, utan det var nog mer som att jag skällde och gruffade i min ensamhet, bakom ryggen på den jag irriterade mig på. Och så förgiftad jag blev av min egen ilska och besvikelse.  

Det finns ett uttryck – ”det är dags att släppa kontrollen”. Men det köper jag inte. I stället handlar det för mig idag att kontrollera rätt saker, att fokusera och tänka på det jag behöver, i stället för att fokusera på omgivningen och andras liv. Just nu efter jul, känns det lite tomt. Jag älskar advent och jul, och att pynta och längta. Nu är julen över, nu är det mörkt ute och lite transportsträcka för mig fram till våren. Så – nu har jag bestämt mig för att fokusera på min hälsa. Jag har t o m bestämt ett datum. Fram till den 10 mars står JAG i fokus med min typ av träning för hälsa, och med god mathållning och kreativitet på ett enkelt sätt. Jag tänker inte att jag slutar med den fokuseringen efter 10 mars, men jag mår bra av att inte ge mig in i evighetstänk. Den 10 mars är solen varmare, det är närmare till sommaren och jag funderar vidare då.  

Nej då, oroens icke. Jag tänker inte sluta vara kärleksfull och medmänsklig, men just nu behöver jag flytta upp mig själv på min livsagenda, för att må bra.
Och här kommer en januarikram till just dej! Maud
 

  • Träffar: 4063