Skip to main content

Jag påverkar själv min dag

Det där med att tänka positivt kan vara lite laddat. Nån tänker att - "det är ju lätt att säga för dej - själv har jag det för jobbigt för att kunna tänka så".  Jodå - trots våra kraftansträngningar och vårt positiva tänkande, så sviker ju hälsan eller sinnesfriden oss ibland. Men jag tänker ändå, att även när jag är sjuk av oro eller känner mig pressad av olika situationer, så har jag ändå - trots allt - jodå, faktiskt - ett val, nämligen att välja hur jag möter och lever mig igenom varje dag.

Jag vet - det är jättejobbigt att läsa det där. Att man har ett val. Jag minns när jag själv tänkte annorlunda, som att mitt liv var så jobbigt så det var bara att bita ihop och slita vidare.  För när man är sjuk, orolig, deppig eller stressad är man naturligtvis inte speciellt intresserad av dagens kvalitet - man vill bara ha slut på eländet. Men att önska att man slipper dagen är också ett kreativt val, även om man inte har tänkt en aktiv tanke om just det.

Jag skulle ändå - med all respekt för allas mående  och tyckande i frågan - vilja påstå att det går att skapa en viss positiv inriktning, åtminstone i vissa stunder under dagen. Under några ögonblick, kanske. Mitt sätt att börja dagen, oavsett hur jag mår, är att säga högt då jag vaknat till: "Tack för att jag får den här dagen som gåva. Tack för att jag får leva och verka den här dagen". På så sätt blir liksom dagen ännu dyrbarare för mig, då jag påminner mig själv om att den är viktig, en gåva. Jag får leva en dag till. Tack.

Jag tänker att varje dag är underbar, i ljuset av hur mycket kreativitet, eller hur mycket kraft vi lägger ner på den. Det är som med allt annat - ingen investering - ingenting tillbaka.  Jag har lärt mig under mina egna svåra dagar att även jobbiga dagar kan innehålla ögonblick av små under. Ibland krävs det att man under dagen tänker till och kanske genomför en snabb attitydförändring. Det kan ändra en hel dag, eller ge en bättre kväll. Den här oktobermånaden som vi har haft det här året, har inte gett den där brittsommaren som vi har blivit vana vid. Men trots dimma, kyla och frost och när man kanske är trött på sin relation eller på sina ungar eller på jobbet - så är man precis lika mottaglig för inspirationens och engagemangets värmande inverkan, som under de soliga sommardagarna då man spankulerar på den där sandstranden.

En sån här dag som jag har hälsat välkommen och som jag förväntar mig ska bli underbar och bra, redan innan den har dragit igång, har visat sig bli bra oftare än de dagar som jag hälsat med missnöje eller rädsla. Så - avslutningsvis vill jag sammanfatta den här morgontexten som jag delar med dej - att det spelar nog ingen roll om en dag är bra eller dålig. Det viktiga är vad vi gör av den.

Jag vet allt det här. Och du vet också allt det här. Jag bara påminde oss.

Varm och kärleksfull kram till dej och - lev varsamt idag och med så mycket glädje du förmår. /Maud

  • Träffar: 4887