Skip to main content

Jag tror att alla är konstnärer

Hej igen!

Flera gånger nu har olika människor pratat med mej om sig och - lite grann ibland - jämfört sig med mej. Då har det handlat om att jag har saker att göra nu när jag är pangsjis. Jag målar och hade utställning i höstas, jag skriver böcker och jag syr. Och jag har ständigt nya planer. Och just det där med planerna, det beror på att jag mår som bäst när jag får planera, jag brukar säga att jag har svart bälte i planering. Jag kan till och med säga att jag älskar att planera - resor, skrivande, träffar, trädgården, städning, mat, fester - allt. Ibland har jag kunnat känna att jag fastnat i själva planeringen - men numera känner jag att mår så bra av själva planeringstadiet så det spelar ingen roll om saker och ting inte blir av - eller om de blir på ett annat sätt.

En planering är bara en planering. Den kan ändras. Men bra att ha - för då tenderar saker och ting att bli av hellre än om jag inte planerar.

Tillbaka till jämförelserna. Så här har flera uttryckt sig - flera gånger - det återkommer alltså: Jamen du har det ju bra du som är så kreativ. Du som är konstnär och författare. Du som kan både skriva och måla och prata och framträda. Precis så kan det låta. Och så fortsätter det: Jag har ju inga intressen jag, så för mig blir dagarna ganska tomma och enahanda.

Jag kan förstå vad det handlar om. Jag har också dagar som är tomma och enahanda. Jag kan inte heller måla och skriva varje dag året om.

Konstnärer, anser jag, är rätt och slätt någon med god förmåga att lyssna både utåt och inåt, som får tillgång till sin skaparkraft för att få fram något som inte fanns förut. Något som bara var energi runt oss, innan vi kunde uppfatta det som en bok, en tavla eller en pjäs. Jag är av den fasta övertygelsen att var och en kan välja att skapa ett konstverk av sin dag. Något som bara jag kan göra. Eller just du. Jag tror att vi alla kan sätta vår outplånliga prägel på vår egen värld, på vår egen vardag. Det är så vi ger uttryck åt vårt sanna jag.

Vad kan det vara för just dej eller för just mej? Kan det vara att köpa några vackra tulpaner och göra ett vackert blickfång på bordet, så att du kan njuta av det ikväll när du äter din middag? Kan det vara att fundera över vilken musik du egentligen gillar? Är det verkligen bakgrundsbruset från Radio Jämtland eller nåt annat som bara rullar på? Kanske kan just jag idag hitta en kanal med lite 60- och 70talsmusik - som jag verkligen känner igen och kan tralla med i. Som jag blir glad av!

Jag kan själv känna att varje gång jag upplever något nytt, blir jag mera mottaglig för inspiration. Idag ska jag inte göra nåt nytt direkt, men det blir lunch på Kretsloppshuset i Mörsil. Det är ett kreativt ställe, med en liten shop med ekologiska och fina sparsmakade saker. Jag ska se mig runt och sen äter jag eller fikar i ett stort växthus med glastak. Det är helt magiskt och jag ska ta med mej mitt korsord dit så jag kan sitta riktigt länge...

Kram från din kreativa vän Maud

  • Träffar: 4529