Skip to main content

Åh, jord, du är så underbar att ingen riktigt kan förstå det

Hej på er!

I Thornton Wilders pjäs "Our Town" utspelas en grym scen på en kyrkogård. Spöken tröstar den unga kvinnliga huvudpersonen, som nyss har dött i barnsäng. Emily, som fortfarande längtar efter det liv hon just har lämnat, önskar att hon kunde få återuppleva en vanlig, "betydelselös" dag av sitt liv. När hennes önskan går i uppfyllelse, förstår hon hur mycket man tar för givet medan man lever. Till sist blir återbesöket outhärdligt för henne. "Jag förstod inte", bekänner hon sorgset, "hur mycket som pågick utan att vi lade märke till det... Adjö, värld. Adjö, mamma och pappa. Adjö till tickande klockor... och mammas solrosor. Och mat och kaffe. Och nystrukna klänningar och varma bad... och att sova och vakna. Å, jord, du är så underbar att ingen riktigt kan förstå det."

Det här ovanstående filosoferar jag ofta över. Nu vid fyllda 67 inser jag ofta att jag inte har råd att kasta bort en enda "bedydelselös" dag genom att inte lägga märke till allt underbart den rymmer. Och visst - det är ju lätt att inse att min plats på jorden är vacker då snön glittrar med tusen diamanter i solen, eller när ängen är en enda härlighet av färger med rödblära, midsommarblomster och smörblommor. Eller när ett förlag har hört av sig och vill ge ut Freds bok som ljudbok, så här 20 år efter att den kom ut. Jippiii.

Men även en sån dag då jag är lite nere och ledsen, kan jag ändå känna och fundera, vila lite extra och bara vara. Även om det finns dagar som jag har önskat ska ta slut, då jag bara egentligen har levt mig igenom dagen, så har jag ändå levt. Även en sån dag har jag vaknat, borstat tänderna, kanske tagit en tur på träningscykeln, druckit mitt kaffe, och kanske sett en domherre picka i sig lite frön. Det finns, trots alla svårigheter som ibland hopar sig, ändå stunder av vanlighet under den där svåra dagen. Och vanligheten kan i sig vara en helighet, att få finnas till, att få leva en helt vanlig dag. Det är inte fy skam.

Jag önskar er alla en vanlig och härlig dag! Kram Maud

  • Träffar: 4641