Skip to main content

Tomas Sjödin. En av mina förebilder

Tomas Sjödin är vintervärd för 6 gången. Gå in på SR och leta ever Vintervärden Tomas Sjödin. Lyssna!!! Och lär! Och läk!

Kan tystnaden vara en förutsättning för visdom? Det tror pingstpastor Tomas Sjödin som utforskare av hur vi kan leva våra liv på ett rikare sätt.

När Tomas Sjödin nu för sjätte gången gör ett Vinter i P1 tar han oss med på en ovanligt tyst och ödslig men oändligt vacker resa genom USA:s minst befolkade delstat, Wyoming. Mil efter mil, ensam i bil med samma enahanda betesmarker – och en inre resa där Tomas Sjödin återupptäcker tystnaden och vad den kan göra med oss.

- Tro mig, tystnaden är vårt kommande favoritresmål, vårt nästa Thailand! spår Tomas Sjödin.

- Jag tror på fullt allvar att den självvalda tystnaden kan vara räddningen för våra liv och för framtid. Det är en storvulen utsaga, men jag tänker så därför att så mycket förstånd, klokskap och mod föds ur stillheten och så mycket av vår tids vansinne föds ur surr och jäkt och brist på verkligt lyssnande.

I programmet beskriver också Tomas Sjödin skillnaden mellan den ofrivilliga tystnaden eller tigandet, och tystnaden där vi kan lyssna inåt. Inte som i de ekofria kamrarna där det är så tyst att ”i kammaren blir du själv ljudet” som Steven Orfield, en av initiativtagarna till det som kallats jordens tystaste plats, Orfield Laboratories uttryckt saken. Där orkar ingen vara mer än en mycket kort stund. Tomas Sjödin talar hellre om det tillstånd som hans mamma kallar ”att bida”, när hon inte vill svara på en fråga med vändande post.

- Att bida är inte bara att vänta. Det är att in-vänta, i tron på att det goda är på väg till oss, säger Tomas Sjödin i sitt Vinter-program.

Om Tomas Sjödin

Lyssnarnas Vinterfavorit för sjätte året! Uppskattad föreläsare som sedan 23 år tillbaka skriver krönikor i Göteborgs-Posten.

Har skrivit ett flertal böcker, de senast utgivna heter Det händer när du vilar, Det är mycket man inte måste och Den som hittar sin plats tar ingen annans. Hörs regelbundet i Tankar för dagen i P1.

Kram från Maud - det här är ett hett tips! Gott slut på året!

  • Träffar: 4992