Skip to main content

Mindfulness - Sinnesro

Hej igen! Hur har du det där ute i världen? Tänk så spännande att tänka att nånstans där ute finns du och lever just ditt liv. Just för dej har dagen nyss vaknat och du har en hel dag med spännande möjligheter framför dej. Kanske blir det en jobbig dag, kanske blir inte dagen som du tänkt dej, men kanske blir dagen mer fantastisk än du förväntat dej. Kanske händer det nåt fint. Kanske. Vi vet inte. Och vi kontrollfreakar borde ju nästan ramla ihop över att inte veta hur det ska bli, men jag har lärt mig att det går att leva bra ändå.

Och återigen - det som hjälper mig är mina dagliga rutiner. Jag vet -jag har nämnt det förut att jag mår bäst när jag sköter mina rutiner. Jag vet också - det låter så himla trist att vara en sån där trökig rutinmänniska. Men för mig är det min livlina, och en av mina vägar till sinnesro. Varje söndag kväll eller måndag morgon gör jag en ny handlingsplan för kommande vecka. Där skriver jag ner allt jag vet ska hända - allt som är planerat. Sen kollar jag igenom varje kväll inför nästa dag. Jag planerar in mina göromål och mina måltider. Eftersom jag är en tvångsmässig överätare, en beroendepersonlighet som har svårt att stå emot mina impulser att äta när jag inte ska, så MÅSTE jag verkligen ägna mig åt mina dagliga rutiner.

Och - det här att vara ledig från inkomstarbete har ju också varit en omfattande omställning. Att inom rimliga ramar kunna göra precis vad jag vill under dagen! En sån sak kan ju lätt innebära att man blir sittande, eller liggande i soffan och sappar mellan kanalerna i tv-n. Eller att man blir sittande med sitt korsord. Att man blir lite deppig och handlingsförlamad. Jag har känt dragningen. Det har funnits dagar...

Därför är mina rutiner livsviktiga. Jag stiger upp. Jag fixar kaffe. Jag ringer in på mitt OA-möte (Overeaters Anonymous). Jag stämmer av min dagsplan. Jag äter frukost. Jag tar min promenad eller cyklar på min träningscykel. Jag fixar till mig och gör mig fin inför dagen. När det är klart är det dags för andra göromål. Olika saker ska hända. Och om jag bara är hemma så blir det gärna en förmiddag i ateljén med sortering av grejer, måleri, skriveri, sömnad eller nåt annat kreativt som lockar. Jag har låååång lunchpaus. Ofta med en promenad i trädgården, om inte annat så går jag ut och andas lite - sträcker armarna mot skyn och säger TACK. Tack för den här dagen. Sen kommer eftermiddagen och jag har ett "arbetspass" igen. Numera har jag sen tid att laga middag i lugn och ro - och att äta maten med sinnesro. DET har jag svårt för. Jag glufsar fort i mig maten innan jag hunnit tänka. Så jag tränar på att äta mindful. Med sinnesro. Lägger ner gaffeln emellanåt. Tittar på ljusen som brinner på bordet. Smakar på tuggan innan jag sväljer. Tittar på den gröna salladen, de röda tomaterna, det fina på tallriken.

Äh - jag vet. Jag låter som en övermänniska. Jag fixar inte allt det här varje dag. Men jag strävar. Och det går allt bättre. Nån sa till mig nu på morgonen i ett telefonsamtal: Ja, jag skulle också vilja ha det så, men du vet - min mamma är här just nu och jag är förkyld och nästa vecka blir det konferens på jobbet och... och...

Precis! Sånt är livet! Jag är i en fas i livet när jag inte behöver stressa med en mamma som hälsar på. Eller vara på nån konferens på nåt jobb. Jag är priviligierad - men jag har ett helt långt arbetsliv bakom mig. Jag vet hur det kan vara och jag vet också att om jag hade hittat vägen till mina rutiner tidigare i livet hade jag nog haft lättare att hitta sinnesro. Åtminstone ibland.

Vi kan så mycket om hur vi ska göra. Vi vet så mycket. Men ibland glömmer vi. Och då tänker jag att vi får ta upp tråden igen, fortsätta sträva. Jag glömmer också. Men sen gör jag på mitt bästa sätt igen. Tills jag glömmer igen. Och tar upp tråden igen. Och så blir dom bra dagarna fler än dom där jag glömmer hur jag gör min bästa dag. Det kallas att sträva framåt. Träna på ett bättre sätt att leva i vardagen.

Kram kram kram från Maud - nu är det dags att äta frukost. Jippiiiii! Idag blir det stekt ägg med halloumi och tomater och gurka. Härligt!

 

  • Träffar: 4715