Skip to main content

Där kom hon och var glad och hoppfull och körde bil

Hej igen.

En person jag känner sa en gång när vi pratade: "Jag har alltid varit avundsjuk på dej". Gissa om det fick mig att fundera. Mitt liv har inte varit särskilt avundsvärt. Jag har haft en hel del svåra stunder och till och med tragedier i mitt liv som jag tagit mig igenom. Inte utan smärta. Det har varit mycket "ta hand om andra" - och visst har det kostat. Så jag tänkte på det den där personen sa om avundsjuka - vad var vederbörande avundsjuk på?

Själv är jag TACKSAM - och jag förstår att jag ska vara tacksam - för att jag inte har genen avundsjuka. Eller snarare - jag har den i en mild variant. En god vän sa till mig att avundsjuka i dess mildaste form handlar om att se något som en annan har - och känna - jag vill också. Ingen missunnsamhet alltså - utan bara känna att så där vill jag också ha det. Eller vara. Eller göra. Egentligen ganska inspirerande. Avundsjuka på nivå 2 handlar om att du har något och jag vill ha det. Det svider lite inombords för att du har det jag inte har. Kan handla om allt från utseende till pengar. Och sen kommer den värsta sorten: Du vill inte ha det jag har - men du unnar inte mej att ha det heller.

Min goda vän Bitten berättade en historia igår för mig - och jag ger den vidare här: Till en by någonstans i Sverige kom en ung och snygg präst. Han blev mycket populär bland fruarna i byn. En tid senare kom en ny kantor också - en kvinnlig sådan. Hon och prästen blev goda vänner. Fruarna i byn tyckte inte om det och de började prata skit om organisten. De ansåg att hon förfört prästen. Det gick så långt att de till slut anmälde kantorn och ärendet nådde faktiskt tingsrätten. Väl där frågade till slut domaren varför de som anmält var så arga och hatiska mot kantorn. Svaret: "Där kom hon och var glad och hoppfull och körde bil!"

Jag vet så klart inte om det här verkligen är sant - men det spelar ingen roll. Det belyser hur långt människor kan gå då avundsjukan får fritt spelrum. Så idag kör vi den fula AVUNDSJUKAN på porten, govänner. Vi blir i stället INSPIRERADE av andras lyckor och glädjeämnen. Då tror jag att vi har större chans att hålla oss friska och kärleksfulla och till och med lyckliga.

Inspiration och kärlek till er alla! Kram från Maud

  • Träffar: 5231