Skip to main content

Om Mauds och Jennys böcker

Jag har skrivit böcker om livet med Fred, min älskade son.  Jag har fått många, många brev och e-post från personal inom vård och omsorg och från föräldrar och andra anhöriga som tackat för att jag skrivit. Många har sagt sig ha känt igen sina egna upplevelser och känslor i boken – och många har uttryckt sig så: - Du har beskrivit mitt liv!

I min första bok – Freds bok – ville jag formulera en inifrånberättelse om livet med Fred från födelse och genom uppväxt och ungdomstid. Jag har alltid varit en skrivande människa, men nu behövde jag också berätta för att få perspektiv på  hela familjens kamp och hur jag själv upplevde livet under Freds uppväxt. Boken tog några månader att skriva – eller 22 år. Det beror på hur man räknar! Boken har under många år använts i utbildningar och för föräldrar och anhöriga finns stor igenkänning. Boken finns även på engelska med titeln My son Fred.

ensam i sig – diktboken – I Freds bok har jag här och var samlat mina tankar i diktform. I den här lilla diktsamlingen har jag sammanställt dem. När jag läste igenom Freds bok ett år efter utgivningen, kunde jag se hur dikterna steg fram i texterna som en alldeles egen historia i kronologisk ordning. Jag lade också till en hel del nyskrivna dikter. Som konstnär kändes det också naturligt och fröjdefullt att även låta mina bilder illustrera dikterna.

På  baksidan av min andra bok – Ärrvävnad – beskriver jag mer av min egen livsresa och det jag kallar de olika stationerna: - Kampen – när sonens handikapp och beteenden gjorde livet outhärdligt, isolerat och mörkt och då hjälpen kändes långt borta. Acceptansen – då förståelsen djupnade om att allt är som det är och att livet får bli som det blir. Då det till slut gick att bygga en bro över djupet – från acceptans till tillit – att våga lita på andra.  Förändringen – då villigheten växte att våga göra annorlunda och leva på ett nytt sätt. Läkedomen – som ärrvävnad och balsam över gamla sår. Den kom då tiden var inne och modet fanns att omfamna livet som en läkande kraft.

Gud i Bardolino (Visto förlag, 2021) är en eftertänksam, hjärtevärmande och hoppfull roman om skuld och sårade känslor,
kärlek och uppgörelser. men framför allt handlar den om att fatta nya livsbeslut som kan visa vägen till
försoning och framtidstro.
När Sofia stöter ihop med Johan är det som att allt ställs på huvudet och efter det b lir ingenting sig likt.
Upplevelsen får större konsekvenser än hon kunnat ana. 
Men ärligt talat började allt mycket tidigare. Sofia inser att hon inte längre kan ducka för de stora frågorna
och de sår hon bär med sig från barndomen då hon lärde sig vara rädd för en straffande gud.
För att tänka igenom sitt liv lämnar hon familjen och beger sig till den lilla staden Bardolino vid Gardasjön
i Italien. Där träffar hon den hurmoristiska och småtokiga Maggan. Mellan glittriga skoinköp och en gondoltur
i Venedig samtalar de om livsfrågor på ett sätt osm blir klargörande och gott för själen. 
När hon kommer hen försöker hon hålla ihop sina världar, och när allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: 
Hur stillar man ett hjärta som brister när man trots svårigheter väljer att följa sin egen väg?

I boken – en sked för morbror Fred – berättar Jenny – Freds syster – om hur det var att växa upp som lillasyster till en bror med autism och utvecklingsstörning. Hon berättar i boken om när det onormala blir normalt, om kärlek och hat, om skam och skuld och om känslan av att vara annorlunda.  Det är en berörande bok där hon skriver ”Jag tror fortfarande inte att jag riktigt vilat färdigt från barndomen. Jag undrar om jag någonsin kommer att göra det. ” Boken har fått stor uppmärksamhet och har lästs av såväl personal, som av anhöriga och syskon. Boken har även använts som litteratur i utbildningar och i så kallade syskonkurser.

Freds Bok (Ord och Tanke 1998) Maud Deckmar

Ensam i sig – dikter (Ord och Tanke 2000) Maud Deckmar

My son Fred – Living with Autism  (Jessica Kingsley Publishers  2005) Maud Deckmar

Ärrvävnad (Ord och Tanke 2009) Maud Deckmar

En sked för morbror Fred (Ord och Tanke 2007) Jenny Jejlid

Andra böcker av författarna

Antologin Kulörtvätt (Jengel förlag 2007) Skrivargruppen Gloria Mundi – Maud medverkar med noveller) I Kulörtvätt finner du texter som handlar om livet. Inte det stora dramatiska livet, men om det vardagsnära, händelserna med olika kulörer. Det handlar om kärlekens starka färg, omöjlig att bleka, sorgens och saknadens svärta, om vardagstingen som vi sällan kommer ihåg att värdera – därför att vi knappt märker det som sker medan det pågår. Det gäller att se med värme och ömhet på de små tingen, vardagen och oss själva.

Autostereogram – (Hoi Förlag 2013) Jenny Jejlid. Autostereogram är en samling noveller för den stressade nutidsmänniskan som i väntan mellan två tunnelbanestationer vill dras in i en värld där den normala verkligheten plötsligt vänds ut och in. Måste allt ha en svårighetsgrad? Vad gör man om man en morgon vaknar upp och har glömt hur det är att vara människa? Kan det vara så att vi drömmer varandra? Varför ska man akta sig för blåmärken? Vem är det som är galen egentligen och varför kan ett par borttappade skor få en man att helt tappa fotfästet i tillvaron?